menu close menu

Weg bij de CZ-groep

11/20/2018 door Peer

Zorgverzekeraar CZ zet cliënten en hun behandelaars in de kou
CZ heeft voor 2019 haar vergoedingen van de aanvullende verzekeringen drastisch gewijzigd. Zij vergoeden een groot aantal complementaire en alternatieve therapievormen niet meer in de aan- vullende zorgverzekering.
Het gaat onder meer om ayurvedische geneeskunde, orthomoleculaire geneeskunde, Chinese kruiden geneeskunde, TCM, mesologie, energetische therapie en cranio sacraal therapie.
De besturen van RBCZ en KAB, twee koepels van beroepsverenigingen in de complementaire zorg, spreken haar zorg uit over deze ontwikkeling. Niet alleen omdat therapeuten worden getroffen, maar vooral omdat cliënten als gevolg van dit besluit worden gedupeerd. Zij kunnen hun noodzakelijke behandelingen niet declareren. Daardoor hebben cliënten minder regie over hun eigen gezondheidszorg, zeker als je niet een hoog inkomen hebt.
De keuze in welke therapievormen wel of niet vergoed worden door CZ, lijkt volledig willekeurig. Van de meeste therapievormen is bekend dat zij bewezen werkzaam zijn en klachten van de cliënten verhelpen. Vaak gaat het bovendien om cliënten die uitbehandeld zijn in de reguliere zorg, of bij wie andere behandelingen onvoldoende aanslaan.
Dit treft een grote groep van meer dan 2000 hoog opgeleide en deskundige therapeuten die voldoen aan alle kwaliteitscriteria. Deze therapeuten hebben kort geleden nog veel geld moeten investeren in opleidingseisen van o.a. CZ om vergoed te blijven worden. Door deze plotselinge verandering, is deze investering voor niets geweest.
Natuurlijk kunnen cliënten die ook in 2019 hun behandelingen vergoed willen hebben overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Het advies is daarom om je polisvoorwaarden goed door te lezen en over te stappen naar een zorgverzekeraar die de behandelingen nog wel vergoed. Bijvoorbeeld de VGZ-groep.

 

Comments are closed.