menu close menu

Klachtomschrijving:  snotteren, niesen, dikke ogen, benauwdheid, uitslag/eczeem, ooglidontsteking (blepharitis)

Symptomen:  dikke ogen, ontstoken oogleden, eczeem, benauwdheid

Medicijnen: anti histamine       

Verhaal:

Al meer dan 15 jaar had ik hooikoorts-achtige klachten die in intensiteit toenamen. Niesen, snotteren, tranende ogen, eczeem etc waren het gevolg.

Al gauw slikte ik het hele jaar door elke dag antihistamine van diverse pluimage, maar verlichting was ver te zoeken. In 2008 kwam er een chronische blepharitis bij, waardoor m’n zicht elke dag beperkt werd. M’n oogleden waren constant kapot en gezwollen, met open wonden, M’n ogen zelf traanden continu, en er kwam ‘n pussige afscheiding aan de binnenkant van m’n oogleden die ’s nachts opdroogde tussen m’n wimpers. Daardoor had ik ’s ochtends een kwartier of meer nodig om met een warm washandje m’n oogleden los te weken van elkaar. Al gauw had ik nog maar weinig wimpers. Behandeling door dermatoloog, oogarts en allergoloog boden enigszins verlichting, maar een echte oplossing was er niet.

Op alle vlakken werd ik ondertussen behandeld met corticosteroïden (dexamethason oogdruppels voor de blepharitis sinds 2008, corticosteroïdenzalf voor het eczeem sinds 2005 en Ventolin+Seretide voor de chronische bronchitis sinds 2001 (werkzame stof Fluticason, een corticosteroïde). Dit bombardement van corticosteroïden zorgde er uiteindelijk voor dat de klachten stabiliseerden, maar allerminst verminderden. Ik was er aan gewend dat m’n huid op m’n lijf en rondom m’n ogen kapot was, en dat m’n ogen bleven tranen.

Maar wat ik niet aan zag komen was dat deze behandelwijze medio 2010 zou uitmonden in vergevorderde grijze staar aan beide ogen, waardoor ik aan beide ogen een staarbehandeling moest ondergaan. Pas toen viel bij mij het kwartje dat de “behandeling” die ik ondergaan had meer kapot gemaakt had dan überhaupt iets opgelost had. De allergische klachten werden alleen maar heviger en heviger, maar doorgaan met corticosteroïden was voor mij eigenlijk geen optie meer. Het alternatieve circuit was voor mij geen voor de hand liggende keuze. Echter, door een ex-patient van Peter werd ik keer op keer gewezen op de NAET behandeling. Skeptisch als ik was stelde ik dit uit, tot ik in oktober 2011 toch eindelijk de stap waagde.

Vanaf dat moment ging alles anders. Al gauw na de basisbehandelingen was de huisstofmix aan de beurt, die ik in december 2011 ondergaan heb. Tijdens de behandeling kreeg ik ineens het gevoel dat m’n longinhoud enorm toenam, alsof ik ineens weer kon ademen zoals het hoorde.

De nacht bracht ik door in een tentje in de tuin, en de volgende ochtend bleek m’n eczeem die nacht compleet opengebroken te zijn, getuige de bloedvlekken op m’n pyjama. Maar, het eczeem was al weer gesloten. Dit eczeem is sinds dien vrijwel verdwenen, evenals de benauwdheidsklachten. Sindsdien kan ik weer stofzuigen, iets wat ik jarenlang niet heb kunnen doen zonder naar de Ventolin en Seretide te grijpen.

Gedurende de vervolgbehandelingen waar ook huisdierepitheel en rook behandeld werd namen alle klachten zienderogen af.

Ondertussen is het al bijna een half jaar geleden dat ik de laatste behandeling gehad heb. Het hooikoortsseizoen is in volle gang, maar mijn klachten zijn gereduceerd tot nagenoeg nihil.

M’n oogleden zijn niet meer ontstoken, m’n ogen tranen niet meer en m’n huid is volledig hersteld. Ventolin gebruik ik misschien 1 keer per week (ipv 4 keer per dag) en ik heb veel meer energie dan voorheen. Ik kan eindelijk gewoon genieten van het mooie weer, en ruiken hoe de grassen en bomen in bloei staan. Van vrienden en collega’s krijg ik constant te horen dat m’n ogen er weer gezond uit zien, en vragen zich af hoe dat kan.

In minder dan 4 maanden tijd heeft de NAET behandeling wél gedaan wat 4 jaar behandeling door dermatoloog, allergoloog en oogarts niet heeft kunnen doen.

Ik kan iedereen die overgevoeligheidsklachten heeft alleen maar aanraden met Peter contact op te nemen. Het resultaat is overweldigend en voor mij persoonlijk een echte bevrijding van het jarenlange juk wat ik moest meedragen.